Nyheter 2004


20-80-REGELN

En av de mer kända reglerna på vår planet är 20-80-regeln, 20% av jobbet utförs med 80% av resurserna, 20% av världens befolkning äger 80% av kapitalet osv. Samma regel gäller faktiskt de flesta datorprogram, 80% av användarna använder 20% av funktionerna.

 

Varför då betala stora summor pengar för funktionalitet som du förmodligen aldrig kommer att använda, än mindre lära dig? Hos vissa finns förmodligen behovet av större (=dyrare) program, men har man tidigare klarat sig bra med AutoCad LT eller liknande, så finns det knappast några skäl att uppgradera till marknadens största 3D-program. Ge ett skäl till att man skall betala 70.000 kronor för ett program som man använder fem timmar i veckan och endast utnyttjar till 20%? Grundfilosofin och Alibre Designs logik är väldigt lik de större systemen, men till ett mycket mer acceptabelt pris.

 

ALIBRE DESIGN V7 SP1

Servicepack 1 till Alibre Design 7 har precis släppts. Har du inte redan uppgraderat till version 7, så finns det all anledning att göra det nu! Starta upp programmet i Online-läge och klicka vidare därifrån för att uppgradera. Har du tidigare utvärderat version 5 eller 6 av Alibre Design, tveka inte att mejla info@emcad.nu, så får du 14 nya dagar att testa senaste versionen!

 

CADMAN

Har du ännu inte skaffat en CadMan från 3DConnexion? Detta fantastiska arbetsredskap avlastar hela överkroppen och gör dessutom att själva modellerandet får en betydlig fartökning. CadMan fungerar med de flesta större Cadprogram och faktiskt även i applikationer som Word och Excel. Flera stora företag i Europa har som standard att alla CAD-stationer skall skötas med CadMan eller motsvarande hjälpmedel. Två av dessa företag är Seco Tools i Fagersta och Esab. Riktpriset för CadMan är 3495 kr + moms, en billig försäkring mot musarm...

 

Läs mer om Cadman här...

Läs om Seco Tools implementation här...

Läs om ESAB's implementation här...

 


TANGENTBORD UTFORMAT FÖR ALIBRE DESIGN

Företaget Worldtech Devices har lanserat ett fantastiskt redskap för alla som använder Alibre Design. Detta tangentbord har alla snabbkommandon etsade på tangenterna, så att man enkelt kommer åt dessa med ett knapptryck. Kommandona är också färgkodade så det är mycket enkelt att hitta önskat kommando. Faktiskt räknar man med en tidsbesparing på ungefär 40% mot att leta i programmets menyer. I dagsläget finns tangentbordet bara med amerikansk uppsättning, vilket innebär att detta tangentbord måste användas parallellt med det befintliga. Tangentbordet har naturligtvis USB-anslutning.

 

För att kunna ta in dessa tangentbord till Sverige, måste vi köpa minst 10 stycken. Alla som är intresserade av detta tangentbord, mejla info@emcad.nu. Priset är i USA $89.  Läs mer på www.emcad.nu eller http://www.worldtechdevices.com/alibre.html

 

SP 2 FÖRSENAT

Servicepack 2 av Alibre Design V7 skulle redan ha kommit, men tyvärr har det försenats lite. Dock har indikationer kommit på att det kommer inom den närmsta tiden.


ÅRETS PRODUKT

Alibre Design blev utnämnd till 2003 års produkt av Cadtidningen Desktop 'Engineering'. Under året har en mängd röster kommit in från läsarna och i slutänden stod alltså Alibre Design som segrare.

 

Läs mer här http://www.deskeng.com/articles/readerchoice/winner/index.shtml

 

NYA KURSER

Emcad har startat ett utbildningssamarbete med företaget DataKompetens. Detta gör att vi tillsammans kan erbjuda kurser inom hela IT-kedjan. Allt från Officepaket till avancerad programmering i C++. Naturligtvis finns kurserna i Alibre Design kvar på programmet!Grundkursen i Alibre Design (tre dagar) är priset 8500 kr och fortsättningskursen kostar 7000 kr för två dagar.

 

Nytt för i år är kursen "Produktutveckling" där vi under en dag utvecklar en produkt med hjälp av de olika modulerna i Alibre Design Professional. Denna kurs är också bra som repetitionskurs för er som redan tidigare gått kurs i Alibre Design.

 

Är du eller fler från ert företag intresserade av kurs, ring 021-307170 eller skriv till info@emcad.nu för mer info. Krav på kursstart är minst tre stycken deltagare (dock ej nödvändigtvis från samma företag). Naturligtvis kan vi också anordna kurs "på plats" hos enskilda. Detta faktureras per timme och görs upp individuellt. Läs mer om kursinnehåll på www.emcad.nu eller www.datakompetens.se

 

ALIBRE DESIGN ÄNTLIGEN PÅ SVENSKA

Efter några veckors försening har då den svenska uppdateringen till Alibre Design släppts lös! Alla svenska kunder får uppdateringen kostnadsfritt och den finns att ladda hem på www.emcad.nu. Tänk på att du först måste ha uppgraderat till Version 7.0 SP2 för att den svenska versionen skall fungera. Manualer och hjälpfiler är fortfarande på engelska.

 

TRANSMAGIC 4.3

Konverteringsprogrammet Transmagic dyker snart upp i version 4.3. Nyheter är stöd för Pro/E Wildfire samt förbättrade filter för Parasolid och ACIS. Mer information kommer. Läs mer om Transmagic på www.emcad.nu.

 

TRANSMAGIC BATCH

Version 1.0 av Transmagic Batch har kommit. Detta oumbärliga program kan konvertera/reparera stora serier av filer i olika format till valfritt format, när du själv vill. Låt dator göra grovjobbet på lunchen eller över natten! Transmagic Batch är prissatt efter vilka format man önskar, ring 021-307170 för mer info.

 


 

NY PARTNER

Emcad har gått ihop med ProCam Nordic för att erbjuda en djupare kompetens inom CAM-området. Vår gemensamma produkt är den nya programvaran SprutCAM som har positionerat sig som ett mycket kompetent CAM-program till ett otroligt lågt pris. Inom kort kommer vi kunna erbjuda ett ohotat paketpris på professionell CAD/CAM (Alibre Design Expert och SprutCAM), håll ögon och öron öppna!

 

Läs mer på www.procamnordic.se eller www.sprutcam.com.

 

 

HÅLLER DIN PRODUKT FÖR SPÄNNINGEN?

I programpaketet Alibre Design Professional ingår en version av ALGOR Designcheck. En av begränsningarna är att det inte går att räkna spänningar på sammanställningar, utan bara enstaka komponenter. Vid behov kan man därför "leasa" en fullständig version av Designcheck för ett mycket lågt pris. En tremånadersperiod kostar just nu endast $495 och ett år $1485! Detta är utan tvekan marknadens mest prisvärda FEM-program och för er med ännu högre krav, finns ett flertal andra alternativ. Givetvis går Designcheck att använda med andra cadprogram än Alibre Design.

 

Läs mer på www.algor.com.


 

Alibre Design 8.0

Mycket har hänt den senaste tiden och mycket kommer att hända den närmsta tiden. Version 8.0 av Alibre Design är faktist snart här, men något exakt datum är inte fastställt. Några av det som sägs komma är 3D-skisser, ytmodellering, associativa Boolska operationer, öppet API samt förbättringar i ritningsdelen! Den som alltid ser till att ha ett serviceavtal kommer naturligtvis få uppdateringen så fort den kommer.

 

Rysk CAM

SprutCAM har precis kommit ut i version 4.0. Några nyheter är bland annat, kraftigt förbättrat gränssnitt samt möjlighet att jobba med "3+2"-axlig beredning. Priset är fortfarande branchens absolut lägsta. Du kan också ladda hem en testversion för 30-dagars utvärdering.

 

Rendera mera

Idag är det mycket enkelt att skapa presentationsmaterial för sin, ännu inte tillverkade, produkt. Ett sätt att göra det enkelt för alla inblandade är en fotorealistisk bild.

Till Alibre Design finns tilläggsprogrammet Photorender som är mycket lättanvänt , men ger ändå mycket bra resultat. Du kan, direkt från modellen i Alibre Design, på ett enkelt sätt lägga på färger, material, texturer, belysning och ev. scen.

Photorender utvecklas till sammans med världens främsta tredjepartsutvecklare för fotorealistiska bilder, LightWorks i Sheffield, England. Läs mer om deras alster på här...

 

Nytt Utbildningsprojekt

I maj månad startar DELA-projektet i Gislaved. Det är uppstartad i syfte att få igång tekniker i Smålandsregionen inom industrin. Varje kursdeltagare går totalt tre månader och ska på den tiden lära sig grunderna i modern CAD/CAM-teknik. Programmen som används är Alibre Design och SurfCAM.

 

Hej då, Danmark

Emcad tackar för sig på den danska marknaden och lämnar med varm han över till det Köpenhamnsbaserade företaget Vlightdesign. Detta gör naturligtvis att de danska kunderna får en lokal support och en bättre kvalitet på uppföljning etc. Mer info kommer inom kort.

 


Rykten om CAD

Den senaste tiden har det cirkulerat rykten om 500 licencer av en känd programvara till Chalmers. Lustigt nog känner inte Chalmers själva till detta (läs om detta i senaste Verkstadsforum), utan hävdar att de bara beställt 30 licenser. Kanske man borde skicka en kartong med 1000 licenser till vaktmästaren på Lunds universitet ;-) Hur som helst, utbildningslicenser är viktigt att få ut till alla skolor, om vi ska bli av med 2D-CAD en gång för alla! Det finns ingen som helst anledning att stanna kvar i 2D, speciellt inte som Alibre Design faktiskt har ett betydligt lägre pris än den bantade versionen av den vanligaste programvaran för 2D-konstruktion... Om du inte redan bytt, vad hindrar dig?

 

Utbildningar

Vi har bytt utbildningspartner och från och med nu kommer utbildningar köras hos Novotek i Västerås. Detta innebär ännu större lokaler och modernare utrustning.

 

Racerbilar i CAD

Under drygt ett år har Alibre varit med och sponsrat utvecklingen av racerbilar på universitetet i San Diego, Kalifornien. Bilen skall vara med i klassen Formula SAE, vilken har blivit en av USA's populäraste motorsporter under relativt kort tid. Billigare och bättre programvaror har gett möjligheten att ta fram billigare och bättre bilar.

 

Presentation via nätet

Det finns många sätt att presentera en idé till en produkt, men det som gör störst intryck (förutom en verklig modell förstås) är en virtuell modell i 3D.

Alibre Design Professional och Expert, innehåller en modul för att snabbt och enkelt generera presentationer av sin Alibre-modell - Modelpress Publisher. Denna modell kan sedan enkelt granskas med hjälp av gratisprogramvaran Modelpress Viewer Med hjälp av Viewern går det att snitta, mäta, partgranska och mycket annat.

Klicka på lilla pilen, till vänster i modellfönstret, för att ta fram de olika inställningsmöjligheterna. Tänk på att det kan ta ett tag att ladda hem och installera Viewern första gången.

 


Alibre Design 8.0 snart här

Snart kommer version 8 av Alibre Design med många efterlängtade funktioner, främst för lite mer avancerad modellering. Exempelvis kommer 3D-kurvor, guidelines och komplexa boolska operationer. API för dig som gillar att programmera egna applikationer kommer också att släppas. Ingenting är klart vad gäller prissättning eller i vilka moduler de olika funktionerna kommer att ligga. Version 8 beräknas släppas i Augusti månad, så även den svenska versionen.

 

Hur skapar jag en skissprofil av en befintlig DWG?

 1. Öppna DWG-filen med kommandot "Importera".
 2. Välj rätt enhet.
 3. Gå in i skissläget.
 4. Släck de ritningslager som inte är av intresse (Arkiv>Egenskaper>Lager).
 5. Markera de områden som du vill använda (själva profilen).
 6. Kopiera med CTRL+C (copy).
 7. Starta en ny part.
 8. Starta en ny skiss.
 9. Klistra in den kopierade ritningsdatat med CTRL+P (paste).
 10. Zooma ut arbetsområdet om inte profilen är synlig.
 11. Markera hela profilen och flytta genom att dra och hålla SHIFT inne samtidigt.
 12. Noggrannare justering av läget kan göras under menyn "Skiss>Flytta".
 13. Ta bort oänskade linjer och/eller analysera skissen under "Skiss>Analysera"
 14. Extrudera profilen till önskat djup... Klart!

Rekord!

Mars och maj månad 2004 var Alibre's bästa månader någonsin! Aldrig förr har det sålts så många licenser runt om i världen och trenden pekar fortfarande uppåt... Kul tycker vi i Sverige och extra roligt för de nya marknader som Alibre nyligen har introducerats, nämligen Malaysia, Singapore, Indien och Kina.

 

Som tidigare nämnts har Alibre också börjat säljas lokalt i Danmark. Läs mer här:

 http://www.vlightdesign.dk

 

Standardkomponenter

I Alibre Design Professional ingår miljontals standardkomponenter i 3D-format. Detta innebär att ni slipper merarbetet att rita skruvar, brickor, kullager och mycket mer. Modellerna tillhandahålles av Cadsymbols.com.

 

Nytt CAD-forum

Du har väl inte missat det nya Alibre-forumet? Här får du värdefulla tips och svar på alla dina frågor om Alibre Design. Forumet är på engelska och du måste registrera dig som användare för att kunna skriva egna inlägg.


Klicka här för att gå till Forumet

 


Var ligger filerna i Alibres Filvalv (Repository)?

Då filerna som lagras i filvalvet har en annan struktur en "vanliga" filer, så kan det vara lite knepigt att hitta dessa, om man av någon anledning har installerat om Alibre Design eller gått hela vägen och installerat om operativsystemet.

 

HITTA FILERNA (Enkelt):

 1. Starta filvalvshanteraren.
 2. Leta upp det filvalv vilket du vill veta var dess filer finns.
 3. Högerklicka på symbolen (ser ut som en byrå) och välj kommandot "Move"
 4. Nu ser du i klartext var detta filvalv, och filer, finns placerade. Du kan vid behov flytta detta till ett mer lättillgängligt ställe.

ÅTERSKAPA FILVALV (Avancerat):

 1. Starta Windows utforskare
 2. Leta efter katalogen "C:\Documents And Settings\ <Ditt Användarnamn I Windows>"
 3. Leta efter katalogen "Application Data\Alibre Design\<Ditt Användarnamn I Alibre>".
 4. Öppna filen "localrepositories.cfg"
 5. Koncentrera dig på raden/raderna som ser ut som följer: <Repository guid="{1A9C15E7-32A8-49F0-8094-FED70A45BEFC}" name="Standardkomponenter" v3name="" location="d:\Arbetsmappar\Filvalv\{1A9C15E7-32A8-49F0-8094-FED70A45BEFC}"/>
 6. Lägg märke till hur en "nyckel" på 32 tecken motsvarar en katalog (location). Detta är själva kopplingen mellan databasen och namnet på filvalvet. I detta fall heter katalogen "d:\Arbetsmappar\Filvalv...xxxx" och just där kan du hitta alla filer som ingår i detta filvalv. Skulle Alibre Design vid ominstallation inte hitta dina filer, så vet du nu hur du kan peka om sökvägar! Denna fil kan också vara bra att ta säkerhetskopior på, då den ju kan ta en stund att rekonstruera vid "krasher" etc.


Fler utmärkelser

Alibre Inc. har ju tidigare fått många utmärkelser för Alibre Design och nu var det dags igen. Det är den stora publikationen 'Designnews' i USA som gett Alibre priset för "Best Computer Productivity Tool".

 

Utmärkelser är ju alltid kul, så läs mer här!

 

Det står en del om Alibre Design i senaste Cadalyst också.

 


 

SprutCAM 4.0

Version 4.0 har lanserats och den största synliga nyheten är det kraftigt förbättrade gränssnittet. Programmet har i princip skrivits om från grunden och klarar numera också av 3+2 -axliga maskinbearbetningar.

 

TransMagic 5.0

Den nya versionen av Transmagic har lanserats under sommaren.

 

Några nyheter:

 

Filstöd för:

 • UG NX2
 • Catia V5R13 (Transmagic Plus)
 • Acis R13
 • Parasolid 15.1
 • Pro/E Wildfire

Generellt:

 • Nya inställningar vid export av *. STL
 • Möjlighet att filtrera parter via färger
 • Fler förbättringar i gränssnittet
 • Flera mätverktyg

Funktioner:

 • Bättre stöd för sammanställningsexport
 • Förbättrad rendering av stora modeller

AutoPOL Piper

AutoPOL Piper har nyligen lanserats. Denna modul gör den enkelt att skapa rörkopplingar och sedan bereda ut dessa. AutoPOL Complete är ett komplett programpaket för plåtkonstruktion och består av modulerna:

AutoPOL Unfolder: För att breda ut både enkla och avancerade plåtdetaljer.

AutoPOL Designer: Modul för att skapa plåtdetaljer. Parametriskt.

AutoPOL Piper: Förenklar framtagningen och utberedningen av rördelar.

 

Mer om Alibre Design 8.0

Under sommaren har Alibre Design V8 testats stenhårt för att fungera till släppet i slutet av augusti. Programmet har förbättrats på närmre 100 punkter och flera nya funktioner har också introducerats.

3D-skisser: Gör det betydligt enklare att skapa styrkurvor vid både lofting av geometrier och vidrördragning.

API: Låter användaren själv automatisera delar av Alibre Design via Visual Basic. Detta gör förmodligen att ett flertal nyttiga tredjepartsprodukter kommer lanseras inom kort.

Användargränssnitt: Flera nyheter, men nämnas bör den förbättrade möjligheten att visa/editera villkor i sammanställningarna, samt den förbättrade hanteringen av geometriska referenser som plan och ytor.

Hantering av ytor: För första gången är det möjligt att arbeta med riktiga ytor (inte solider) i programmet. Det går att importera och sedan arbeta vidare med ytor från t.ex Rhino Pro/E.

Parametriska Boolska funktioner: Hanteringen av Boolska operationer är numer helt parametrisk och tillåter enkelt skapande av gjutformar eller förpackningar. Det går också att använda sig av s.k. Base Parts.

 


 

NYTT LICENSIERINGSSYSTEM

I och med version 8.0 har licenshanteringen ändrats något. Du får nu automatiskt licensnycklar får två datorer, men fr.o.m. den tredje får du begära licensnyckel genom att logga in på www.alibre.com och sedan gå in på "Account Information".

 

Styrelseordförande på besök

Under en vecka i oktober kommer Paul Grayson, Alibre's grundare, huvudägare och styrelseordförande att besöka de europeiska återförsäljarna. För första gången kommer också alla återförsäljare träffas på samma ställe, denna gång blir det i Zürich. Som Europas första återförsäljare är det extra kul att se hur Alibre Design har blivit mer och mer populärt i resten av Europa. Har ni frågor till Paul, skicka gärna dessa till oss så tar vi upp dessa under mötet.

 


 

Alibre Design på Tekniska Mässan

För första gången kommer nu Alibre Design visas på den årliga tekniska mässan i Älvsjö. Emcad står i Cadtorgets samlingsmonter och monternumret är C14:21.

Passa på att besöka oss om du har frågor eller bara är nyfiken på vad Alibre Design kan göra för dig! Vi ses på mässan!

 

Modell skapad i Alibre Design gillas av DELL

DELL i USA gillade denna modell så mycket att dom använde den i annonsmaterialet för deras utskick. Bilden är skapad helt med Alibre Design och Alibre Photorender!

 


CAD SM

Än är det inte försent att anmäla sig till 3D CAD-SM 2004. Alla kan deltaga och tävlingsuppgiften är upplagd så att alla kan vara med och tävla. Man väljer dessutom själv vilket CAD-system man vill deltaga med! Användare av Alibre Design finns redan representerat i starfältet, men naturligtvis vill vi ha fler!

 

Racerbilar

Vi har tidigare skrivit om hur Alibre Design används för att utveckla racerbilar. Tävlingsformen heter "Formula SAE" och Alibre står också som sponsorer för detta. Formula SAE har växt sig väldigt stor i USA under senare år.


Nyheter i Alibre Design 8.0

 

Under sommaren har Alibre Design V8 testats stenhårt för att fungera till släppet i slutet av augusti. Programmet har förbättrats på närmre 100 punkter och flera nya funktioner har också introducerats.

3D-skisser:
Gör det betydligt enklare att skapa styrkurvor vid både lofting av geometrier och vidrördragning.

API:
Låter användaren själv automatisera delar av Alibre Design via Visual Basic. Detta gör förmodligen att ett flertal nyttiga tredjepartsprodukter kommer lanseras inom kort.

Användargränssnitt:
Flera nyheter, men nämnas bör den förbättrade möjligheten att visa/editera villkor i sammanställningarna, samt den förbättrade hanteringen av geometriska referenser som plan och ytor.

Hantering av ytor :
För första gången är det möjligt att arbeta med riktiga ytor (inte solider) i programmet. Det går att importera och sedan arbeta vidare med ytor från t.ex Rhino Pro/E.

Parametriska Boolska funktioner
Hanteringen av Boolska operationer är numer helt parametrisk och tillåter enkelt skapande av gjutformar eller förpackningar. Det går också att använda sig av s.k. Base Parts.

 

 

TransMagic 2005

 

Den nya versionen av Transmagic har lanserats under sommaren. Några nyheter:


Filstöd för:

 • UG NX2
 • Catia V5R13 (Transmagic Plus)
 • Acis R13
 • Parasolid 15.1
 • Pro/E Wildfire

Generellt:

 • Nya inställningar vid export av *. STL.
 • Möjlighet att filtrera parter via färger.
 • Fler förbättringar i gränssnittet.
 • Flera mätverktyg.

Funktioner:

 • Bättre stöd för sammanställningsexport.
 • Förbättrad rendering av stora modeller.

AutoPOL Piper


 

AutoPOL Piper har nyligen lanserats. Denna modul gör den enkelt att skapa rörkopplingar och sedan bereda ut dessa. AutoPOL Complete är ett komplett programpaket för plåtkonstruktion och består av modulerna:

 • AutoPOL Unfolder: För att breda ut både enkla och avancerade plåtdetaljer.

 

 • AutoPOL Designer: Modul för att skapa plåtdetaljer. Parametriskt.

 

 • AutoPOL Piper: Förenklar framtagningen och utberedningen av rördelar.
facebook.jpg googleplus.png